SalvadorD

Köz-kincs! Köz-élet! Köz-össég! Köz-utálat! Köz-gyönyör!...

Friss topikok

  • akárki: Kedves Salvadord! A ceglédi iskola ügyeit nem ismerem, de az egyértelmű, hogy nagy messzeségből f... (2008.11.07. 15:10) josephin.blog.hu - mint ajánlott irodalom
  • smgis: gyengék vagytok :) (2007.10.29. 16:14) !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • értetlenke: Itt vagyok már megint. Nézek kerekre nyitott buta nagy szemekkel, és közben elképzelem, hogyan já... (2007.05.24. 10:10) Kövek
  • Kecske: Légyszives tedd meg saját magad és a nemzeted érdekében, hogy ha nem látsz tisztán, és csak a gyal... (2007.05.19. 18:05) Korondi
  • komancs: Ne is búsúlj egykomám! (Bocsánat a megszólításért!) A szolnoki középiskolák közül legalább négy, a... (2007.05.13. 13:34) Jobb és bal

Linkblog

Archívum

HTML

Múlt és jelen

2007.04.30. 19:28 | Ceglédnek - Ceglédről - SalvadorD | Szólj hozzá!

Tehát az előbb ott fejeztem be, hogy Sós János „egyszemélyes színházat” játszott, a képviselők csak statisztáltak. Rendszeresen olvastam valamikor a testületi ülések jegyzőkönyveit. Bevallom, kellett hozzá egy adag önmarcangoló lelkület. Ha valaki veszi a fáradtságot, és átolvassa azokat a testületi ülésekről készült jegyzőkönyveket, akkor tisztán láthatja, nem a szakmaiságról, nem a hozzáértésről, nem a tisztességről szólnak. Én is ismerek elég sok képviselőt személyesen is, s bizony meg kell állapítanom, szegény a demokráciánk, ha ilyen kvalitású emberek képviselik a közt. Most ne is beszéljünk nyelvtudásról, felsőfokú végzettségről, szakmai hozzáértésről, csak arról, ezek az emberek mennyire voltak képesek jó döntéseket hozni.

Ha a város költségvetésének jelenlegi állapotát nézzük, akkor a válasz elég egyértelműnek tűnik, sehogyan. Sós János, mint polgármester, nyilván nem érthetett mindenhez, bizonyos szempontból nevezhetnénk egy jószándékú idealistának is, aki szép álmokat kergetett, csak ezek az álmok nem a legjobban valósultak meg. Persze azt is tegyük hozzá, a testületből szüksége volt partnerekre is, és voltak is partnerek. Azt nem tudom, volt e közöttük, aki kritikusabban szemlélte az eseményeket, esetleg hangot is adott a véleményének, de az biztos, Sós János képes volt egy szelíd diktátor, vagy csak egy makacs ember?, szerepében tetszelegni, s áthajtani a szellemileg nem túl eleresztett testületen szinte mindent.

Visszakanyarodva a fürdőhöz azt kell mondanom, ez a létesítmény nem a ceglédi embereké, csak a ceglédi emberek „tartják el”. A város költségvetéséből sokkal több pénz folyik oda, mint szabadna. Eszméletlen drágák a belépőjegyek, a ceglédek nem privilegizáltak esetleges kedvezményekkel. Azt meg nyilván túlzásnak tartom, hogy ekkora beruházás a képviselői és egyéb pereputtynak legyen munkalehetőség, a munkavégzés minősége, a megtérülés pedig nem szempont.

Horváth Szabolcs a helyi televízióból, a helyi rádióból folyik, de mint a fürdő melleti kemping vezetője is működik. Saját tehetsége által? Nem hinném, inkább a mama befolyása lehet a döntő, de ezt ne is feszegessük tovább, hiszen lehetne még neveket sorolni. A baj inkább az, hogy hol a produktum. Én azt is elhiszem, hogy egy rossz konstrukcióban felépített fürdő működését nehéz rentábilissé tenni, de én még most megkérdezném az akkor kezüket felemelő képviselőket, ugyan modják már meg, miért kell gázzal fűteni a lehűlő fürdővizet, amikor a mélyből majdnem hetven fokos víz jön fel.

Csak egy példát említettem, de menjünk tovább. azt sem tudom, egy útépítő cég, a neves Geosaurus mennyire érthet az uszodatechnikához, de mint az ábra mutatja, nagyon nem. Arról is mélységes a csönd, hogy a folyamatosan jelenlévő hibákat kijavították-e már, ingyen, garanciában, vagy az alvállalkozók beintettek, s minden úgy működik, ahogyan éppen sikerül.

Varga Gábor kerámiáit is emlegethetnénk még, tudomásom szerint elég sokba kerültek, katasztrofálisak vizuálian, művészileg, s mint hallom, a mai napig csak a pénzt nyelik, mert folyamatosan jön le róluk a festék. Ez a ceglédi színvonal? Mint a szörnyű szökőkútjai? Én kifizettetném azokkal a képviselőkkel valamennyit, akik valamikor megszavazták. Anyagárat, helyreállítási költséget, és az ízlésrombolást!

Nézzük meg a Gubody parkot. Bezsúfoltak oda kaput, szobrot, s én pont láttam az akkori képviselőket, amikor kivonultak, hogy eldöntsék, hová is kerüljön a székely kapu. Lerítt róluk, mennyire értettek hozzá. Giba István, vagy Fehér István biztosan nagyon járatosak lehettek a parképítésben, a vizuális kultúrában, mint ahogyan Horváthné Valika is.

Kicsit kapkodok a felvezetéssel, de csak azért, mert be akarom mutatni, miféle szakmaiság és hozzáértés vezette elméjüket valamikor. Vegyék elé a régi testületi ülések jegyzőkönyveit, és csodálkozzanak rá a világra.

Sajnálatal veszem tudomásul, hogy a jelenleg kormányzó fideszes társaság sem sokkal jobb, bár azt elismerem, nehéz örökségük van, de bármennyire is gyötröm az agyamat, nem emlékszem rá, hogy ők kisebbségben valaha is kiszóltak volna, hogy ez nem jó így, vagy úgy. Politikai lózungok voltak, de semmi komoly. A szennyvízcsatorna-építés bevezető szórólapján még a Kovács Gábor neve is szerepelt, aztán mikor kitört a botrány, a fidesz gyorsan kihátrált a buliból. Ma, amikor már csönd van, a Víziközmű Társaságnak, amely a szennyvízcsatorna-építést jelenleg is vezényli, Kovács Gábor az elnöke.

Van egy ismerősöm ebben a társaságban, akitől szerettem volna kérdéseimre választ kapni, de a mai napig nem tudott semmi hivatalos dokumentumot, semmi írott információt megszerezni az építés belügyeiről, amelyek azért nem is annyira belügyek. Tehát a helyzet olyan sokat nem változott, legfeljebb a polgármesteri hivatal homlokzatán zászlót cseréltek. Josephinnek tényleg sok mindenben igaza van, bár ő kiterjedt ismeretsége révén egészen más szempontokból közelíti meg ezeket az ügyeket, s talán jobban is ismeri az emberi hátteret, mint én. De ez nem baj, nekem tetszik, ahogyan sokszor megfogalmazza a dolgokat, mégha kicsit szélsőségesnek is tűnik.

Aki többet tud ezekről az ügyekről, akár régiekről, akár az újakról, az írja meg nekem az e-mailemre, hogy előbbre jussunk, valamennyiünk érdekében.

Salvador

A bejegyzés trackback címe:

https://salvadord.blog.hu/api/trackback/id/tr7565428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása