SalvadorD

Köz-kincs! Köz-élet! Köz-össég! Köz-utálat! Köz-gyönyör!...

Friss topikok

  • akárki: Kedves Salvadord! A ceglédi iskola ügyeit nem ismerem, de az egyértelmű, hogy nagy messzeségből f... (2008.11.07. 15:10) josephin.blog.hu - mint ajánlott irodalom
  • smgis: gyengék vagytok :) (2007.10.29. 16:14) !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • értetlenke: Itt vagyok már megint. Nézek kerekre nyitott buta nagy szemekkel, és közben elképzelem, hogyan já... (2007.05.24. 10:10) Kövek
  • Kecske: Légyszives tedd meg saját magad és a nemzeted érdekében, hogy ha nem látsz tisztán, és csak a gyal... (2007.05.19. 18:05) Korondi
  • komancs: Ne is búsúlj egykomám! (Bocsánat a megszólításért!) A szolnoki középiskolák közül legalább négy, a... (2007.05.13. 13:34) Jobb és bal

Linkblog

Archívum

HTML

josephin.blog.hu - mint ajánlott irodalom

2007.05.01. 17:20 | Ceglédnek - Ceglédről - SalvadorD | 1 komment

Kedves Josephin!

Elképzeltelek, amint állsz a tus alatt, meztelenül. Ne vedd szemtelenségnek, de szívesen megmostam volna a hátadat. A világot a szex és a pénz tartja össze, a többi az mind csak kiegészítő, dekoráció, vagy pótcselekvés. Aki nem így gondolja, az vagy soha nem kefélt még egy jót, vagy örökös anyagi problémákkal küszködik, esetleg mindkettő.

Remélem nem bántottalak meg ezzel a véleményemmel, bár ahogyan olvasom a blogodat, szerintem Te is teljesen tisztában vagy ezzel, mint minden ember. Ezért is nem értem a katolikus papokat ezzel a cölibátus problémával. Ez nem probléma, s ők is tudják ezt. Nem véletlenül vannak házvezetőnőik, másról már ne is beszéljünk. Természet elleni vétek meg nem adni a testnek, ami jár, és persze a szellemnek is.

Átolvastam ismét azt a néhány bejegyzésedet, amelyeket a helyi egyházakról és egyházi iskolákról írtál. Többnyire egyet kell értenem veled. Személyes tapasztalataim is vannak ezen a téren, így nem kívánlak cáfolni. Az biztos, hogy a keresztény egyházak, a papság története és mai valósága nem a dicsőség és a megdicsőülés útja. Ha valaki olvasta Peter de Rosa Krisztus helytartói című könyvét, akkor nem csodálkozik nagyon azon, hogy a mai keresztény egyházak sem nagyon akarnak megválni a hatalomtól, a jóléttől, a pénztől. Természetesen rögtön hozzáteszem, tisztelet a kivételnek. Mert kivételek is akadnak, mégha nagyon kevesen is.

Nonszensznek tartom, hogy az egyházak visszaigényelték az iskoláikat, miközben ugyanúgy az állam finanszírozza a fenntartásukat. Fenntartóként tetszelegnek, beleszólást nem tőrnek belügyeikbe, s mindent úgy csinálnak, ahogyan épp nekik tetszik.

Hallotam a Ceglédi Református Iskolában történt eseményekről én is. A papok nyilvánvalóan elcsalták a szavazást, de ehhez kellettek azok a „vének” is, akik a presbitériumban a papok akaratának megfelelően szavaztak. Nyilván mondanom sem kell, mennyire elavult intézményről beszélünk. A Gál Géza meg a Lizik Zoltán keverte a lapokat, mozgatta az embereket, s ha nehezen is, de sikerült a Szegedi Gyuritól megszabadulniuk. A Szegedi egyébként a Lizik szemében volt szálka, mert nem nagyon engedett beleszólást az iskola ügyeibe, a pénzügyekről nem is szólva. Fenntartóként verték a mellüket, hogy az ő iskolájuk, s én konkrétan tudom, hogy volt olyan, amikor egy év alatt az egyházközség részéről kemény tízezer forinttal támogatták saját iskolájukat. Ez már valami. A Lizik nagytiszteletű nehezen viselte, hogy nem fér a kasszához, az új épületszárny építésének vezényléséből is kimaradt. A Gál Géza meghímisította a jegyzőkönyveket is, s ugyanaz játszódott le ott is, mint a Várkonyinál, hogy a tantestület és alkalmazotti közösség szavazatai ellenére – akik a Szegedi Györgyöt támogatták –, mégis az Arany Zsolt lett az igazgató. Fegyelmikkel a háta mögött, gyakori iszogatásokkal, s nem valami fényes pedagógiai munkával.

Úgy hallottam, a Szegediék a kasszában ötvenmillióval adták át az iskolát. Mára mennyi maradt belőle? Ki tudja. Mindenesetre új tornaterem nem épült belőle. A Lizik Zoltánnak ez az állapot biztosan jobb, főleg, hogy a fiát nem véglegesítette az igazgatótanács.  Látszólag erkölcsi ügyek miatt akart belekötni a Szegedi Györgybe, de ezek szerint nincs neki otthon tükör, amibe belenézzen.

A szomorú ebben az egészben az, hogy ebben a nagy posztvallásosságban több a hazugság, mint a hit, a tisztesség. Szégyene ez a reformátusoknak, a református vezetőknek, hogy náluk épp úgy megy minden, mint a civil világban, sőt, talán még becstelenebbül, hiszen visszaélnek az emberek hitével, vallásosságával.

De ez már elmúlt, ami viszont fájdalmas, hogy az a Réthi Mari akar a Táncsics igazgatója lenni, aki Lizik mellett egyik élharcosa volt a Szegedi elleni kampánynak. Nem ismerem azt a nőt, de jót még nem nagyon hallottam róla. Ha a helyi Fidesz nagyágyúk megmakacsolják magukat, s tojnak a tantestület véleményére, s ő lesz a Táncsics igazgatója, akkor érdekes helyzet jön létre, mivel a Réthi Mari tagja a Református Általános Iskola igazgatótanácsának, szem előtt kell tartania az iskola érdekeit, azért kell működnie, hogy minél több gyereket beírassanak a refibe, miközben ő egy önkormányzati iskola igazgatója lesz. Hát ez komoly erkölcsi dilemma elé állíthatja, s reméljük nem fogja vallásos hevületében ezt a két álláspontot egyeztetni, s visszalép a pályázatával. Vagy nem, de akkor hiteltelenné válik, vagy itt, vagy ott, s nyilvánvalóan nem való vezetőnek. Mert egy seggel két lovat nem lehet megülni, különösen akkor nem, ha ez a két ló két irányba menne.

Josephinnek igaza van, hogy nem csak a Fidesz, hanem az egyházak is megszállták a várost, s ebben a hihetetlen káoszban lehet akármit is beszélni. Bár én még mindig abban bízom, az emberek nem hülyék, nem lehet az orruknál fogva vezetni. A lagymatag MSZP-s  vezetés sem volt jobb, de ez a gőzmozdonyként taroló Fidesz sem jobb. Az MSZP meghagyta évekig vegetálni állásában a Nagygyőr Árpádot (és még említhetnénk néhány nevet a városban), a Fidesz meg ész nélkül lecserél mindenkit a saját szekértolójukra. Milyen város ez a Cegléd? Milyen ország ez a Magyarország? Szabadon zsidózunk, cigányozunk, aztán elrebegünk néhány imát, s minden rendben van? Nem számít senkinek a felelőssége? Nincs számonkérés?

Én azért hiszek abban, hogy az emberek előbb-utóbb képesek lesznek kiállni a jogaikért, képesek lesznek harcolni az igazságukért! Nem olyan szépelgő óvatossággal és elhallgatással, mint azt a helyi média teszi, hanem tisztességesen. a többség akaratát képviselve.

Hát ezért olvassák Josephint, s ha nem nagy kérés, akkor engem is!

Salvador

A bejegyzés trackback címe:

https://salvadord.blog.hu/api/trackback/id/tr565836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akárki 2008.11.07. 15:10:08

Kedves Salvadord!

A ceglédi iskola ügyeit nem ismerem, de az egyértelmű, hogy nagy messzeségből fogalmazódott meg a vélemény amit ebben a blogban olvashat az olvasó. Az írója ugyanis semmit nem tud az egyházról, az egyház belső életéről.
Demokráciában / ami ma nincsen még egyáltalán Magyarországon / a hívő embereknek joga van olyan iskolába járatni a gyermekeiket, ahol megközelítőleg elfogadható a iskola légkörer, ahol az Isten Igéjét, a hitben való életet megismerhetil a gyermekek és ahol a devianciák nem jelennek meg erőteljesebben, mint arra az aljas és mindenféle értéket elvető, semmibevevő liberálbolsevik gondolkodásmód kényszeríti a társadalmat. És nem csak a keresztyén embereknek van erre joga, hanem mindenkinek, aki ezt így érzi a lelke mélyén.
Az egyház, az egyházközségek azért veszik át az iskolát, hogy megpróbálják mindez biztosítani azoknak, akik erre vágynak, ezt szeretnék.
Mindíg hangsúlyozzák, hogy: Nem kötelező senkinek egyházi iskolába járatni a gyermekeit! Szerencsére sok helyen van lehetőség a választásra.
A társadalomnak ugyan érdeke lenne az, hogy minél kevesebben legyen olyan műveletlen gonosztevő, mint az MSzP és az SzDSz, no meg az MDF sok sok tagja, élükön a köztörvényes Gyurcsány Ferenccel, akit csak azért nem lehet elítélni, mert sok cselekedete már elévült.
Mivel az egyház közfeladatot lát el, ezért az államnak kötelessége az egyházi iskolák számára biztosítanki, az egyháztagok adójából is, a működéshez szükséges pénzt.
Az egyházak ezt a pénzt/ami lényegesen kevesebb, mint az állami iskoláknak adotttámogatás/ teljes egészében, fillérre átadják az iskolának. Ebből semmi hasznuk nincsen anyagilag. Sőt! Sok munkát vállalnak és némi anyagi segítséget is tudnak biztosítani az iskolának. Azt, hogy átadják a kapott összeget, az Magyar Államkincstár minden évben szigorúan ellenőrzi, és az egyházi felsőbbség is!
Régen az egyházaknak azért voltak "birtokaik", mert az iskolák fenntartását is ezek jövedelméből oldották meg. Ezeket a birtokokat rekvirálták, és nem is adták vissza, de az iskolákat is legtöbb esetben lerobbantottan adták vissza az egyházaknak.
Az egyház, mint fenntartó arra törekszik, ez a kötelessége is, hogy az iskolában szinvonalas oktatás legyen, valamilyen mértékben megjelenjen a keresztyén szellemiség, az egyház élete erősödjön az iskolák munkája által. Ha ezt nem teheti meg, akkor teljese4n értelmetlen és ostoba dolog iskolát működtetni. E cél érdekében nem csak joga, hanem kötelessége is az, hogy olyan pedagógusokat alkalmazzon, akik ennek a célnak a megvalósítására készek, s olyan legyen az iskola vezetése, akik nem a liberális semleges iskolát akarják megvalósítani. /Semleges oktatás ugyanis nincsen./
Az egész ország számára is nagy haszon lenne az, ha normális, emberhez illő lenne az életformák és a gondolkodásunk és megszabadulnánk arról a szellemi zürzavartól, ami ránktelepedett bolsevik atyafiaink kapzsisága és becstelensége okán.
Jó tudni azt, hogy a Cegléd Nagytemplomban lévő gyülekezet az ott szolgáló lelkészeknek nem ad több fozetést, mint egy pedagógusi fizetés, és Magyarországon nagy sok lelkész fizetése alig éri el a 60 000,- Ft-ot, akkor is, ha már ötven éve áll munkában, s két három nyelvet beszél.

Kicsit meg kellene nézni azt, hogy hogyan állanak a dolgok és nem légbőlkapott állításokat hirdetni. Ez ugyanis vagy primitívség, vagy becstelenség.

süti beállítások módosítása